Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 1 csapott ek. só
- 25 dkg vaj
- 1 tojás
- kb. 2,5 dl tejföl
- 0,5 dl tej
- 1 kk. cukor
- 3 dkg friss élesztő
- 10 dkg tökmag
Tetejére:
- 1 tojás
- tökmag
Elkészítés:
A tejet a cukorral meglangyosítjuk és belemorzsoljuk az élesztőt, félretesszük.
A tökmagot egy száraz serpenyőben kissé megpirítjuk, majd összetörjük. Egy
nagyobb tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük sóval, elmorzsoljuk a vajjal. A
közepébe mélyedést készítünk, beleütjük a tojást, beleöntjük a tejfölt és a
felfuttatott élesztőt. Összegyúrjuk a tésztát. Amikor már szépen összeállt,
hozzáadjuk a durvára tört tökmagot is. Fóliába csomagoljuk és legalább két
órára, de még jobb, ha egy egész éjszakára hűtőbe tesszük. Sütés előtt
lisztezett deszkára tesszük. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, 3 cm-es pogácsa
szaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk, és kb. 30 percig
pihenni hagyjuk. A sütőt előmelegítjük 200°C-ra. Ezután a pogácsákat lekenjük
felvert tojással, tetejükre teszünk 2-3 db tökmagot. Forró sütőben kb. 15 per
alatt pirosra sütjük.
Készítette: Holdosi
Szabina
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése