2015. március 4.

39. Csirkemájas korona IV. helyezett

Fotó: Kolnhofer Mónika

Hozzávalók:
Tésztához: 
  •  50 dkg finomliszt
  • 7 dkg puha vaj
  • 1 cs. szárított élesztő
  • 3 dl tej
  • 1 tojás sárgája
  • 1 ek. cukor
  • 2 tk. só
Töltelékhez
  • 50 dkg csirkemáj
  • 3 ek. étolaj 
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 kk. őrölt bors
  • 1 tk. morzsolt majoranna
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 kk. színes paprika
  • 1 kk. só
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1 kevés snidling
Tetejére:
  • 1 tojás felverve kevés tejjel

Elkészítés: A tészta hozzávalóit egybe dagasztjuk, majd 1 órát pihenni hagyjuk. A csirkemájat átmossuk, apróra vágjuk, majd a lepirított hagymán fehéredésig sütjük. Hozzáadjuk a fűszereket, kevés vizet, ha szükség van rá. Majd botmixerrel pépesítjük kicsit, hogy krémesebb legyen, és hozzáadom a petrezselyem zöldet és a snidlinget. A megkelt tésztát 8 egyenlő részre vágjuk. Csinos kis bucikat formázunk. Konyharuhával letakarva 10 percet hagyjuk kelni. Egy golyót kb. 2mm vastag téglalapra nyújtunk, ennek a mérete kb. 30x16 cm. A tésztalap szélesebbik oldalához teszünk kb. 2 ek. májas tölteléket, de a tészta szélétől legalább 2-3 cm-re, mert akkor nem fog összeragadni a tészta. A töltelékre fordítjuk a tésztát, majd az ujjunkkal kicsit lenyomkodjuk a szélét. Egy éles késsel kb. 1 cm szélességben bevagdossuk a maradék tésztát. Ennek a résznek minimum 6cm-nek kell lennie, mert ha kisebb, akkor nem fogja jól befedni a töltelékes részt, és nem kerül alulra a csíkok vége. A töltelékes részt szépen átsodorjuk a bevagdalt részen úgy, hogy a csíkok végei alulra kerüljenek. A korona két végét összedugjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük egymástól kicsit távolabb és hagyjuk még 30 percet kelni. Lekenjük 1 tojás sárgája és 1 tk. tej keverékével. Előmelegített sütőben 180°C-on hőlégkeveréssel 25 perc alatt szép barnára sütjük.

Készítette: Koltay Kitti


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése